Pirja e duhanit mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të shkallës së shpejt të zemrës.
Sa më shumë që pini duhan, aq më shumë do të keni gjasa për të zhvilluar një çrregullim të ritmit të zemrës që rrit rrezikun e atakut dhe vdekjes së hershme, thonë studiuesit.

“Nëse pini duhan, ndaloni pirjen e duhanit dhe nëse nuk pini duhan, mos filloni,” tha autori i studimit Dagfinn Aune, studiues në Imperial College London.

“Ne kemi vërejtur se duhanpirësit janë në rrezik në rritje të fibrilimit atrial, por rreziku reduktohet në mënyrë të konsiderueshme tek ata që kanë lënë”, tha Aune, i cili është gjithashtu një profesor i asociuar në Bjorknes University College në Oslo të Norvegjisë.

Hulumtuesit analizuan 29 studime që përfshinë rreth 678 mijë njerëz në Amerikën e Veriut, Evropë, Australi e Japoni.
Çdo 10 “pako-vjeçare” e pirjes së duhanit u shoqërua me një rritje të rrezikut prej 16% të zhvillimit të fibrave. Paketat janë numri i paketave të cigareve të tymosura në ditë shumëzuar me numrin e viteve që një person ka tymosur.

Kur krahasohen me njerëzit që kurrë nuk pinë duhan, rreziku i zhvillimit të fibrave ishte 32% më i lartë në mesin e duhanpirësve të tanishëm, 21% më e lartë në mesin e duhanpirësve të tanishëm dhe të mëparshëm dhe 9% më e lartë midis ish-duhanpirësve, thanë hulumtuesit.

Shpërndaj me

Loading...