fbpx

Shkencëtarët kinezë garojnë të krijojnë ‘Super-derrat’ mutantë, të cilat rriten më shpejt dhe peshojnë më rëndë për të mposhtur mungesën e derrit në vend të shkaktuar nga ethet fatale.

Shkencëtarët në Kinë janë në përpjekje për të mposhtur mungesën alarmante të derrit në vend duke krijuar të ashtuquajturat ‘super-derra ’duke përdorur teknologji të redaktimit të gjeneve.Më shumë se një milion derra janë vrarë në Kinë – prodhuesi dhe konsumuesi më i madh në botë i derrit – që nga shpërthimi i etheve të derrave afrikanë vitin e kaluar.

Ekspertët parashikojnë se vendi do të përballet me një mungesë 10.8 milion ton të mishit kryesor këtë vit; dhe për studiuesit kinezë, rruga për më shumë proshutë fillon nga konceptimi i derrave mutantë.Viteve të kaluara, Instituti i Zoologjisë i Akademisë së Shkencave Kineze është përpjekur të prodhojë derra që rriten më shpejt dhe më me shumë peshë duke modifikuar ADN-në e kafshës.

Mega-fermat në Pekin janë të populluara nga derra të kultivuar në mënyrë eksperimentale, të cilat mund të përballojnë më mirë dimrin e rëndë për shkak të një gjeni të veçantë që ata mbartin.

Ekipi gjithashtu ka edukuar me sukses një lloj të “derrave të ligë” që kanë 24 për qind më pak yndyrë se derrat e zakonshëm duke redaktuar qelizat e derrave.Zhao Jianguo, studiuesi kryesor i kompanisë, tha se ai dhe përparësia e tanishme e kolegut të tij ishte të siguronin cilësinë e mishit të derrit, në mes të epidemisë së etheve të derrit në Kinë.

Duke folur për Bloomberg, 45-vjeçari tha: ‘Pyetja kryesore për shkencëtarët është se si ta bëjnë derrin më të shëndetshëm’.Ekipi i Zhao është vetëm një nga laboratorët e shumtë në Kinë që garojnë për të shpëtuar proshutën e vendit me teknologji të përparuara.

Në tetor, një fermer në qytetin Nanning në Kinën jugore raportohet se ka rritur një derr gjigant me përmasat e një ariu polar, si pjesë e përpjekjeve për të përballuar mungesën e mishit të derrit.Derri peshonte më shumë se 500 kilogramë dhe kushtonte 1,083 funte në treg – tre herë më shumë se të ardhurat mesatare lokale.

Në provincën e Jilin në pjesën veri-lindore të vendit, derri mesatar peshon 175 deri në 200 kilogramë, në krahasim me 125 kilogramët normalë.Ethet e derrave afrikanë, fatale për derrat por pa asnjë kërcënim për njerëzit, ka zhdukur kopetë e derrave në shumë vende të Azisë.

Autoritetet kineze kanë shkatërruar rreth 1.2 milion derra në përpjekje për të përmirësuar gjendjen e krijuar që nga gushti i vitit 2018.Çmimi i mishit të derrit është dyfishuar në Kinë, e cila prodhon dhe konsumon dy të tretat e mishit të derrit në botë.

Shpërndaj me

Loading...