Kolesteroli i lartë mund të ketë një ndikim të madh në shëndetin e një personi, duke rritur rrezikun e kushteve të rënda shëndetësore si sulmi në zemër dhe goditja në tru. Por, si një alternativë për medikamentet, ka pesë mënyra të thjeshta se kolesteroli mund të ulet natyrshëm.

Kolesteroli është një substancë yndyrore e bërë nga mëlçia, dhe ndërsa disa kolesterol janë jetësore për funksionimin normal të trupit, shumë mund të jenë të dëmshëm për shëndetin e një personi. Ka dy lloje kryesore të lipoproteinës së densitetit të lartë të kolesterolit (HDL) dhe lipoproteinës me densitet të ulët (LDL).

HDL, i emërtuar kolesteroli ‘i mirë’, e mbart kolesterolin larg qelizave dhe kthehet në mëlçi, ku më pas është thyer ose kulluar nga trupi si mbeturina. LDL, i quajtur “kolesteroli i keq”, mbart kolesterolin në qelizat që kanë nevojë për të. Nëse ka shumë kolesterol për qelizat ajo fillon të ndërtohet në muret e arteries.

Mjeku juaj i përgjithshëm mund t’ju përshkruajë statin si një formë trajtimi. NHS thotë se statinët bllokojnë enzimën në mëlçinë tuaj që ndihmon në rritjen e kolesterolit. Kjo nga ana tjetër çon në uljen e nivelit të kolesterolit në gjak.

Por për ata që kërkojnë një mënyrë më të natyrshme për të ulur kolesterolin e tyre, autorja e librit të recetave Rainbow Barbara Cox ka pesë dieta të thjeshta dhe ndryshime të jetesës.

Ulja e yndyrave të ngopura

Eliminimi i yndyrave trans

Acidet yndyrore Omega-3

Rritja e fibrave të tretshme

Merrni një shtojcë

Një studim i vitit 2009 zbuloi se pjesëmarrësit që morën 500 mg në ditë lecitin kishin 56 për qind më të ulët të kolesterolit LDL pas dy muajsh.

Shpërndaj me

Loading...